Chakra’s

Chakra’s

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s zijn energie centra op de middenlijn van je lichaam. Je hebt zeven chakra’s en die besturen je psychologische eigenschappen. De bovenste chakra’s besturen de mentale kant en de chakra’s op het onderste gedeelte van het lichaam besturen de instinctuele kant. 

Wanneer zijn je chakra’s in balans?

Je chakra’s zijn in balans wanneer ze allemaal open staan. Het kan zijn dat een bepaalde chakra’s niet voldoende open staat. Deze chakra is dan onderactief. Een andere chakra kan dit dan gaan compenseren door overactief te worden. Hierdoor ontstaat een disbalans. Deze disbalans kan je gaan merken aan je mentale toestand en uiteindelijk ook lichamelijk.

Waar staat iedere chakra voor?

Wortelchakra
Een open wortelchakra bepaald of je goed geaard voelt, je je veilig voelt en stabiel bent.
Wanneer deze chakra overactief is kan je materialistisch zijn. Moeite met verandering hebben past ook goed bij een overactieve wortelchakra.
Als je wortelchakra niet goed geopend is en daarmee minder actief is kan je je snel angstig of onveilig voelen.

Heiligbeenchakra / Sacraalchakra
Het tweede chakra is het sacraalchakra die staat voor onze seksualiteit en gevoelens. Een open sacraalchakra zorgt ervoor dat je je emoties goed kan uiten zonder té emotioneel te zijn.
Als de sacraalchakra niet goed ontwikkeld is, zit je niet lekker in je vel omdat je je gevoelens niet voldoende toelaat.
Als deze chakra overactief is kan je last hebben van teveel emoties. Je kan met je emoties van hoge pieken tot diepe dalen gaan.

Zonnevlechtchakra
Je zonnevlechtchakra staat voor zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Je durft jezelf te zijn en kent weinig schaamte. Anderen veroordelen is niet jouw ding, je laat ze liever in hun waarde.
Een overontwikkelde zonnevlechtchakra maakt je dominant en ongevoelig voor andermans grenzen.
Wanneer je zonnevlechtchakra onvoldoende actief is maakt dat je besluiteloos. Keuzes maken is een grote opgave voor je.

Hartchakra
Deze chakra staat voor liefhebben en liefde ontvangen. Je geeft onvoorwaardelijke liefde en vergeving.
Haatdragende gevoelens, agressie en boosheid zijn tekenen van een onderontwikkeld hartchakra. Is je hartchakra te actief, dan kan je mensen verstikken met je liefde en moet je jezelf afvragen of je liefde met de juiste redenen geeft.

Keelchakra
De keelchakra is belangrijk om jezelf goed te kunnen uiten, praten en zelfexpressie.
Bij een onderactieve keelchakra durf je niet goed van je te laten horen en kan je timide zijn. Wanneer je wel spreekt is dit vaak onzeker of emotioneel.
Als de keelchakra overactief is praat je veel over materiële zaken, zonder emotie of juist met agressie. Met het vele praten op deze manier weet je anderen op afstand te houden.

Derde-oogchakra
Het derdeoogchakra staat voor intuitie, verbeelding, visualisatie en inzicht.
Een volledig open derde-oogchakra hebben maar weinig mensen. Toch veroorzaakt een half geopende derde-oogchakra geen disbalans.
Wanneer deze chakra in balans is, is er evenwicht tussen de buitenwereld en jouw kijk naar je eigen binnenwereld. Waarnemen wat er gebeurt in de buitenwereld en zelfreflectie zijn in harmonie met elkaar.

Kruinchakra
De kruinchakra heeft te maken met één zijn met de wereld om je heen. Je bent bewust van je spiritualiteit maar ook van wat er om je heen gebeurt. Je hebt rust en wordt niet geleid door heftige emoties of deze nou liefdevol of negatief zijn. Je voelt je onderdeel van een geheel en bent in staat anderen te helpen.
Wanneer je kruinchakra onderactief is ben je niet bewust van het spirtuele. Wanneer deze overactief is kan je geneigd zijn hier juist teveel op te focussen en je lichamelijk behoeften te vergeten.

Er wordt ook gesproken van 1o extra chakra’s. Waarvan 5 die tot diep in de grond gaan en nog eens vijf die tot hoog boven je hoofd rijken.

Hoe breng je je chakra’s in balans?

Durf jezelf eens goed onder de loep te nemen en kijk waar jouw struikelblokken liggen. Er zijn verschillende manieren om je chakra’s in harmonie met elkaar te brengen. Oefeningen zoals meditatie, Yoga, en therapieën zoals Reiki zullen bevorderlijk zijn voor de balans. Ook zijn er edelstenen die bij bepaalde chakra’s passen en deze kunnen versterken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *