Boekweitpannenkoeken: glutenvrij

Boekweitpannenkoeken: glutenvrij

Pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel zijn lekker en glutenvrij. Boekweitpannenkoeken zijn niet zwaar op de maag. Na het eten van normale pannenkoeken heb ik altijd een zware after diner dip. Bij deze pannenkoeken heb je dat niet omdat je bloedsuikerspiegel er niet van omhoog schiet.

Wat is boekweit?

Boekweit lijkt op een graan maar dat is het niet. Het wordt ook wel een pseudograan genoemd. Boekweit is een plant die voornamelijk in Polen groeit. Van de zaden die de plant produceert maken we boekweitmeel. Het meel wordt vaak gemengd met andere granen maar boekweit is het gezondste in zijn pure vorm.

Boekweitzaden lijken qua vorm veel op beukennoten alleen zijn ze wat minder langwerpig. De zaden worden gemalen tot meel dat van naturen glutenvrij is.

Waarom is boekweit gezond?

Het zit vol met fosfor, kalium en magnesium. In vergelijking met tarwe heeft boekweit een lage glycemische index en dat is goed voor je bloedsuikerspiegel. Een lage glycemische index betekent dat je geen piek krijgt in je suikerspiegel na het eten van het product. Een stabiele bloedsuiker is goed voor je gezondheid en zorgt ook dat je niet snel aankomt.

Recept boekweit pannenkoeken

Voor de pannenkoeken heb je maar weinig ingrediënten nodig. ‘s ochtends zijn ze heerlijk als ontbijt maar je kan er uiteraard ook een hartige pannenkoek van maken als avondeten.

[amd-zlrecipe-recipe:1]

Bereiding

Weeg 250 gram boekweitmeel af en voeg daar 750 ml melkvervanger aan toe. Dat kan sojamelk zijn maar ik gebruik liever amandelmelk omdat ik niet zo goed reageer op soja. Kluts een ei door het mengsel heen en voeg er een snufje zout aan toe. Als je gaat voor zoete pannenkoeken kan je uiteraard ook voor kaneel kiezen.  Meng alles goed met een garde.
Doe wat kokosolie in een pan. Als de olie goed warm is kan je beginnen met bakken!

Benieuwd naar meer artikelen in de categorie gezonde recepten?



6 thoughts on “Boekweitpannenkoeken: glutenvrij”

  • Hallo,

    Mijn vriend en ik proberen al een hele tijd minder gluten te eten, zo kwamen we op het idee om boekweitpannenkoeken te maken.
    Echter hadden we allebei naderhand erg buikpijn en ook de dag erna zat ik de hele dag ‘vol’ en had ik een opgezetten buik,kon ook niet naar de toilet wat normaal altijd dagelijks heel makkelijk gaat.
    Ik vraag me af waar dit vandaan kan komen?
    Ik vind op internet ook recepten waar ze naast boekweitmeel nog ander meel, bijv. speltmeel gebruiken. Zou dat het wat lichter kunnen maken?
    Wie weet heb je een verklaring of tip, alvast bedankt!

    • Hoi Lotte,

      Ik vraag me af of het aan het boekweitmeel lag. Wat hebben jullie gebruikt om het te mengen? Melk, soja of amandelmelk?
      Je zou het kunnen aanvullen met spelt maar dat is niet glutenvrij. Havermout is wel een optie maar let er dan wel op dat het volledig glutenvrije havermout is. Vaak wordt havermout in fabrieken verwerkt waar ook gewoon producten met gluten geproduceerd worden.

  • Bedankt voor je reactie! We hebben rijstmelk erbij gebruikt. Daar maken we ook dagelijks havermout mee klaar als ontbijt. Zou bet beter zijn geweest iets anders te gebruiken?
    Wij hebben geen glutenintollerantie of allergie maar zijn ons wel erg bewust van gezonde voeding. En zo willen we proberen waar het kan de gluten te vermijden, maar als het net niet 100% glutenvrij is is dat voor ons dus niet zo heel erg. Dit boekweitmeel wat ik had was dat overigens wel.
    Volgende keer misschien dus iets toevoegen aan het beslag?

    Ik ga binnenkort eens door je site neuzen, er staan heerlijke gezonde dingen op :)

  • Hi, ik heb vandaag de pannenkoeken gebakken maar ik vond ze erg droog en ik kreeg ook gaatjes in de pannenkoek.

    En als ik de foto zie hier op de site dan zie ik een echte pannenkoek.

    Hoe kan dit ?

    Mvrgr Mariella-

    • Hi Mariella,

      Als je je echt aan het recept hebt gehouden dan kan ik niet verklaren waarom ze zo droog zijn. De gaatjes kan komen door het mixen en dat er veel lucht in het beslag zit. Probeer anders met de verhoudingen wat te spelen.
      Hartelijke groeten, Fenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *