Natuurlijke suikervervangers

natuurlijke suikervervangerWat velen zich afvragen… Wat is nou gezonder, suiker of de suikervervangers die we kennen?

Suiker is op verschillende manieren niet goed voor je. Het is niet goed voor de lijn maar tevens ook niet goed voor de binnenkant van je lichaam. Toch zijn veel kunstmatige zoetstoffen die we kennen van light producten, net zo ongezond of misschien wel ongezonder dan suiker.

Waarom is suiker ongezond?

Dat teveel suiker niet goed voor je is weten we allemaal. We weten dus ook dat de hele dag door frisdrank drinken je behoorlijke lovehandles kan bezorgen. Maar beseffen we ons ook dat suiker sowieso niet goed voor je is ook al eet je er geen bergen van?
Suiker wordt heel snel opgenomen in je bloed en dat veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel is erg ongezond. Het kan er voor zorgen dat je aankomt of dat je lastig kan afvallen.

Suiker maakt je sneller oud

Wist je dat je van suiker ook sneller oud wordt? Kris Verburgh sprak hierover op de PINC Conferentie (People, Ideas, Nature & Creativity) in 2013. Hij vertelde dat je huid verouderd door suiker. De eiwitten in je huid moet je zien als streepjes die naast elkaar liggen met wat ruimte ertussen. Wanneer je suiker eet gaan die streepjes aan elkaar kleven en verliest je huid zijn elasticiteit.

De nadelen van suiker op een rijtje

  • Suiker verhoogt de kans op diabetes
  • Suiker tast je tanden aan
  • Suiker maakt je sneller oud
  • Suiker wat je lichaam niet verbrandt, wordt opgeslagen als vet

Zijn kunstmatige zoetstoffen goede vervangers?

Veel mensen zijn bezig met hun gewicht en proberen wanhopig slank te worden. Er is dus een ontzettend grote markt voor zoetstoffen die je eten of drinken op smaak brengen zonder dat je extra calorieën tot je neemt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar onder andere Aspartaam en daaruit is gekomen dat het geen schadelijk middel is. Ondanks deze uitslagen die naar buiten zijn gebracht blijf ik het in twijfel trekken. Is het echt niet schadelijk of spelen er bepaalde belangen die voordeel hebben bij een gunstige uitslag van zo’n onderzoek?
Buiten deze vragen om en of het nu wel of niet zo is, kunstmatige zoetstoffen blijven ‘kunstmatig’ en hebben geen positief effect op je lichaam.

Tips om minder suiker tot je te nemen

  • Drink geen frisdrank maar thee, water of waterkefir
  • Drink geen sap uit pak maar maak verse sapjes met een slowjuicer of blender
  • Vervang suiker door natuurlijke zoetstoffen
  • Alle koekjes die je niet zelf gebakken hebt, laten we natuurlijk sowieso staan!

 Wat zijn goede natuurlijke suikervervangers?

Zelf ben ik fan van Ahornsiroop. Deze natuurlijke stroopachtige substantie is puur natuur. Ahornsiroop wordt getapt uit de Esdoorn boom in Noord-Amerika en Canada. De meningen zijn verdeelt over Agavestroop. In principe is het een natuurlijk product uit de Agaveplant maar door de bewerking ervan blijven er weinig gezonde voedingsstoffen over. Een andere goede optie is dadelstroop.

Benieuwd naar meer artikelen over gezonde voeding?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *