Hoe zou een leven zonder angst eruit zien?

Hoe zou een leven zonder angst eruit zien?

Ik heb al eventjes het gevoel dat ik niets op papier kan krijgen, een writer’s block… Niet omdat ik niet weet waar ik over moet schrijven maar omdat ik bang ben dat wat ik op papier zet, er niet goed uit komt. Ik begon me af te vragen hoe vaak ik mij eigenlijk laat leiden door dit soort angsten. Laat ik mij wel vaker afremmen omdat ik bang ben dat iets niet uitpakt zoals ik hoop dat het uitpakt?

Als ik heel eerlijk naar mezelf ben dan is het antwoord ja. Ik kan zo wel een aantal dingen opnoemen waar ik lang over getwijfeld heb of zelfs helemaal heb laten schieten uit angst. Als vrienden mij zouden mogen beschrijven dan zouden ze zeggen dat ik niet in angst leef en daar hebben ze ook gelijk in…maar toch kan ik met veel bewondering kijken naar de mensen die nergens over nadenken. Niet afwegen, niet denken “wat als dit, wat als dat”. Ze doen gewoon. Ze willen iets, ze denken iets, ze voelen, iets dus ze doen het.
Een mooie eigenschap is dat want het voorkomt dat je jezelf beperkt in je leven. Je laten leiden door angsten maakt je wereld klein. Je neemt geen risico’s en stapt niet uit je comfortzone omdat je bang bent voor hetgeen wat je dan mísschien zal overkomen. Maar is dat niet juist wat het leven zo leuk maakt? Het onverwachte, het spannende..dat je niet weet wat er gaat komen…?

Er zijn bepaalde vlakken waar ik mijzelf juist graag uitdaag. Dingen die ik spannend vind wil ik juist doen. In zekere zin zoek ik altijd wel een bepaalde grens op. Iets doen waarvan ik nu denk dat ik het niet kan, om het dan alsnog te doen en vervolgens tegen mijzelf te kunnen zeggen…ja zie je wel, je kan het wel! Dat geeft een heerlijk gevoel.
Maar er zijn ook dingen waarbij dat anders is, waarbij je meer nadenkt en je toch stiekem meer laat leiden door angst. En vaak is dat ook een ander soort angst. Anders dan angst die bijvoorbeeld parachutespringen opwekt. Het is angst die te maken heeft met je emoties, met je gevoel. De angst om gekwetst te worden, afgewezen te worden of teleurgesteld.
Bedenk eens wat je grootste droom is… Heb je al een poging gedaan om deze echt te realiseren? Nee?
En wees nu heeeeeel eerlijk tegen jezelf. Wat is de reden dat je er nog geen werk van gemaakt hebt? Grote kans dat je een reden hebt bedacht om je droom uit te stellen of zelfs af te stellen. En ja die reden, die komt hoogstwaarschijnlijk uit angst voort.

Ik vind dat we het aan onszelf schuldig zijn om onze angsten te laten varen, om ons niet te laten te beperken maar gewoon te doen.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *