Gezond eten

Gezond eten betekent voor iedereen wat anders omdat we allemaal een uniek lichaam hebben met andere behoeften. Wat voor mij gezond is hoeft voor een ander niet perse gezond te zijn. Afhankelijk van je bouw, je werk, je hobby’s, je geschiedenis dient je voeding op je afgestemd te zijn. Niet iedereen kan alles verdragen en verteren, het maagdarmkanaal  is uniek, net als het DNA of de darmflora.

Wat is gezond eten?

Gezond eten is dus jezelf voorzien van voeding die in dienst is van jouw lichaam en haar specifieke behoeften. De basis van een gezond “dieet” is gevarieerd, bevat gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.
gezond eten

Gezond eten is puur eten

Puur eten zuivert je lichaam. Hoe natuurlijker de producten zijn die je eet, des te minder je je lichaam vervuilt. We verzorgen onszelf goed aan de buitenkant. We gaan iedere dag onder de douche, trekken schone kleding aan en zorgen dat we er goed uit zien. De binnenkant van je lichaam verzorgen is belangrijk, naar mijn mening eigenlijk nog veel belangrijker.
Maar wat is dan puur en gezond eten? Puur en gezond is voeding die (bijna) geen bewerking heeft gehad voordat het op je bord kwam te liggen.

Ingrediënten op het etiket

Ondanks dat ik pro gezond eten ben, ben ik geen voorstander van ieder etiket checken. Ik wil niet dat mijn eetpatroon krampachtig word. Ik wil juist plezier blijven houden in koken en lekker eten. Toch is het wel interessant om eens een etiketje te bestuderen. Als je de ingrediënten op een potje pastasaus in de supermarkt bekijkt en het is een lange lijst, dan is dat meestal geen goed teken. Let bij de ingrediënten vooral op E-nummers. Die wil je graag zoveel mogelijk mijden. De ingrediënten die voorop in de lijst zijn, zijn de belangrijkste ingrediënten in het product. Staat suiker vooraan? Dan betekent dat het merendeel van het product uit suiker bestaat.

Luister naar je lichaam

Het ene lichaam is het andere niet en zoals ik al eerder schreef, ieder lichaam reageert anders op eten. Heb je lichamelijke klachten? Onderzoek dan eens of deze te maken zouden kunnen hebben met je voedingspatroon. Spelen sommige klachten wellicht op na het drinken van een glas melk of na het eten van een boterham? Kom je er zelf niet uit dan zijn er genoeg specialisten die je verder kunnen helpen met onderzoeken waar je klachten vandaan komen.
Vaak komen maag en darmklachten voort uit een voedingspatroon dat niet goed past bij jouw lichaam. Een specialist kan dit onderzoeken en je helpen bij het kiezen van de juiste voeding.

Ben je benieuwd naar gezonde recepten die bijna voor ieder lichaam geschikt zijn? Bekijk dan gauw de lekkerste gezonde recepten.