Worteltaart: suikervrij, glutenvrij, melkvrij

Worteltaart: suikervrij, glutenvrij, melkvrij

Als je het leuk vindt dan kan je natuurlijk ook je eigen variant maken op deze taart. Voeg er bijvoorbeeld verschillende soorten noten aan toe of maak een andere icing.Afgelopen weekend vierde ik mijn verjaardag en daar hoort natuurlijk een zelfgebakken taart bij.

Ik wilde graag een gezonde carrotcake ofwel worteltaart. Last minute bedacht ik nog een aantal nieuwe ingrediënten en paste ik de verhoudingen aan. Samen met mijn vriend stond ik lekker in de keuken de taart te bereiden. Je kan deze gezonde worteltaart makkelijk twee dagen van tevoren maken en dan is hij nog steeds lekker. De icing kan je wel het beste op de dag zelf maken.

Ingrediënten gezonde worteltaart (15 pers)

 • worteltaart melkvrij suikervrij glutenvrij450 gram boekweitmeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 2 eieren
 • 1 banaan
 • 1 ruime eetlepel zuiveringszout
 • halve theelepel zout
 • 2 grote wortels
 • 100 ml ahornsiroop
 • 100 ml kokosolie
 • 2 theelepels pimentkruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • 100 gram walnoten
 • 2 eiwitten (voor de icing)
 • 100 ml honing (voor de icing)

Bereiding gezonde worteltaart

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een taartvorm met kokosolie in en bestuif het daarna met boekweitmeel.
Doe het amandelmeel en het boekweitmeel in een grote kom en voeg daar het keukenzout, de pimentkruiden en het kaneel aan toe.
Rasp de twee wortels en doe het in de kom bij het meel.
Pureer een banaan met behulp van een blender en voeg daar de ahornsiroop, kokosolie, 2 eieren en de walnoten aan toe. Mix alles in de blender tot het glad is. Voeg het daarna toe aan het meel-mengsel.
Alles bij elkaar in de kom? Meng dan het geheel nog goed met een elektrische handmixer of een keukenmachine. Voeg als laatste het zuiveringszout/baking soda er aan toe.
Wanneer je klaar bent kan je het beslag in de vorm doen, dek het af met zilverfolie en zet het vervolgens in de voorverwarmde oven.
Het verschilt per oven hoe lang de taart erin moet. Ik heb zelf  60 minuten aangehouden maar het is verstandig om de taart tussendoor te controleren. Steek een lange saté prikker in de taart en kijk of er iets aan blijft plakken.

Bereiding gezonde icing

Wanneer de taart afgekoeld is kan je beginnen met het maken van de gezonde icing.
Scheid twee eiwitten van de eidooiers. Verwarm de honing in een pannetje op het vuur tot het kookt. Mix het eiwit tot het stijf wordt maar niet droog. Haal de honing van het vuur en voeg langzaam het eiwit toe aan de honing. Mix stevig met een garde voor ongeveer 10 minuten.

Bewaar de taart in de koelkast of serveer hem direct.
Geniet!6 thoughts on “Worteltaart: suikervrij, glutenvrij, melkvrij”

 • Hallo Petra,

  Dank voor je reactie!
  Het verschilt altijd veel per oven maar ik heb één uur aangehouden. Zal het even in het recept erbij zetten.

  Hartelijke groeten,
  Fenna

 • Wauw super recept! Wil graag proberen om deze taart te maken voor mijn eigen verjaardag. Ik begrijp dat je boekweitmeel gebruikt zodat het gluten vrij is, maar kan ander meel ook? En wat voor maat springvorm heb je gebruikt?

  • Hoi Marja,
   Je hebt ook amandelmeel en kokosmeel maar daar heb ik het zelf nooit mee geprobeerd. Die smaken zijn best wel bepalend en de structuur daarvan is ook anders. Ik heb het zelf alleen met boekweitmeel geprobeerd. De maat van mijn springvorm was 24 cm. Ben benieuwd hoe je worteltaart wordt:). Mocht je een foto hebben dan vind ik het leuk om die bij het artikel te posten.
   Groetjes, Fenna

 • Hoi Fenna,

  Heel jammer om te zeggen: de taart is mislukt!! Hij was gortdroog en proefte erg gek. Ook de topping is mislukt. Moet eerlijk zeggen had het half gelezen toen ik begon en halverwege begreep ik het niet meer: mix de eiwit met de honing en dan voeg de honing aan de eiwitten toe. Heb me precies gehouden aan je hoeveelheden! Heel jammer,
  Wellicht probeer ik het nog eens in de toekomst!

  • Hoi Marja,

   Dat is inderdaad jammer zeg! Ik zal eens kijken of ik het recept in wat makkelijkere stappen kan herschrijven. De hoeveelheden zouden moeten kloppen want mijn taart was niet droog en lekker van smaak. Hopelijk gaat je volgende poging goed:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *