Waarom is melk ongezond?

waarom is melk niet gezondGisteren had ik het met een vriendin over zuivel en waarom we allebei geen melk drinken. Ik vroeg me af waarom ik hier nog niks over geschreven had dus dat ben ik gelijk gaan doen!
Koemelk wordt al honderden jaren gedronken en door de overheid gepromoot als gezond product. Het behoort tot de schijf van 5 en je zou het nodig hebben voor een gezond en sterk lichaam. Niets is minder waar. Melk is niet gezond voor je, het is zelfs slecht voor je!

Om welke redenen is melk niet gezond?

Er zijn meerdere redenen waarom melk ongezond is en waarom ik het dus niet drink. Buiten het feit om dat ik het eigenlijk vanaf jongs af aan al niet wilde drinken en het vies vond.

Melk is slecht te verteren

Zoals iedereen weet komt melk bij de moederkoe vandaan. Het is bedoeld voor het kalfje en dat is gelijk de reden waarom het slecht te verteren is voor ons. Een kalf heeft net als zijn moeder vier magen.  Die vier magen zijn nodig om gras goed te kunnen verteren. Daarnaast zijn de darmen van de koe 4 à 5 keer langer dan die van de mens. Met de vier magen en de ontzettend lange darmen kan de koe het gras goed verteren, hetzelfde geld voor melk. De maag en de darmen van een mens hebben het veel zwaarder met het verteren van melk.

Melk bevat lactose

In melk zit lactose (melksuiker). Lactose zit in melk van de mens en dierlijke melksoorten. Een baby heeft het nodig voor de ontwikkeling maar na een tijd is de moedermelk niet meer nodig. Toch drinken volwassenen ook nog melk ondanks dat zij het allang niet meer nodig hebben. Lactose zorgt voor een verhoging in je bloedsuiker spiegel en uiteindelijk kom je ook aan van melk.

Veel caseïne in koemelk

In melk zitten twee soorten eiwitten. Caseïne-eiwit en wei-ewit. Caseïne is een eiwit wat voor de mens slecht verteerbaar is. In mensenmelk zit ook caseïne maar in verhouding velen malen minder dan in koemelk.

Melk is slecht voor de botten

Je krijgt toch sterke botten van melk? Dit is een groot misverstand waar we gauw iets mee moeten doen. Het calcium in melk maakt je botten niet sterker. Nee sterker nog, je hebt juist meer kans op osteoporose als je veel melk drinkt.  Hoe werkt dat dan? Het is een beetje vergelijkbaar met de verhoudingen van caseïne en wei. In mensenmelk zit calcium en fosfor. Fosfor in een veel kleinere hoeveelheid dan calcium. Bij koemelk zijn de verhoudingen anders. Er zit namelijk evenveel fosfor als calcium in koemelk. Niet erg zou je denken maar je lichaam reageert hier niet goed op. Je lichaam wil de twee stoffen in balans brengen en onttrekt calcium uit je botten om die balans weer terug te brengen. En je raad het al…calcium uit je botten halen maakt je botten er niet sterker op!

Waarom drinken we nog melk?

Mensen hebben sterk de neiging om wat betreft gezondheid de informatie van de overheid en de media voor waarheid aan te nemen. Zoals met veel voeding is het promoten van melk begonnen om financiële redenen. Met de exacte details zal ik jullie niet vervelen. Maar wat wel belangrijk is dat je niet alles direct voor waarheid aan moet nemen. Doe veel research en ontdek zelf de waarheid. Het gaat immers om jouw lichaam en het is belangrijk dat je weet wat je eet en drinkt.

Wat is een goede melkvervanger?

Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat amandelmelk een lekkere en goede vervanger is. Amandelen zijn sowieso erg gezond!

Waar zit nog meer calcium in?

Als je calcium binnen wilt krijgen dan zijn er genoeg opties. Chiazaad is voor mij de beste manier om calcium binnen te krijgen. Er zit 6 keer meer calcium in dan melk. ‘S ochtends doe ik een eetlepel chiazaad door mijn quinoapap heen en ik heb weer genoeg binnen voor de dag.

Bronnen

Benieuwd naar meer artikelen in de categorie gezonde voeding?4 thoughts on “Waarom is melk ongezond?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *