Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties

Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties
Zelfs vreemdgaan hoeft dan geen pijn te doen

Dit klinkt wat extreem maar het is een goed voorbeeld om uit te leggen wat emoties zijn en waar ze vandaan komen.

Vreemdgaan roept bij velen heftige emoties op: onbegrip, verdriet, afwijzing. Allemaal gevoelens die bovenkomen wanneer onze partner met een ander het bed in is gedoken.
We voelen ons verraden en zijn boos hoe hij of zij je dit nou aan heeft kunnen doen. We leggen de schuld van alle leed bij de ander en staan geen moment stil bij ons eigen aandeel in deze wervelwind van emoties. Terwijl jij degene bent die de heftige gedachtes heeft, emoties ervaart en deze in dramatische vormen uit. De seksuele escapade van je partner is slechts de trigger geweest. Begrijp mij niet verkeerd. Ik bedoel niet dat je ook schuldig bent aan het vreemdgaan van je partner, misschien ook wel, maar dat is niet mijn punt.

Ben je wel eens bedrogen? Probeer je dan eens in te denken wat je voelde. Angst, verdriet, teleurstelling? Graaf dan eens dieper en vraag je je af waarom je die emoties exact hebt. Angst om verlaten te worden? Verdriet dat je niet goed genoeg bent? Beiden zijn emoties die je ervaart omdat je jezelf afwijst. Je partner heeft jou niet angstig of verdrietig willen laten voelen door vreemd te gaan. Jij ervaart angst en verdriet omdat je jezelf ergens niet goed genoeg voelt en bang bent om verlaten te worden. Waarschijnlijk heb je deze emoties ooit eerder in je leven opgedaan en is dit zo’n moment dat ze flink worden aangewakkerd.

Omdat vreemdgaan nogal een omstreden onderwerp is zal ik het proberen uit te leggen met andere voorbeelden. Stel je hebt afgesproken met je lief om iets leuks te gaan doen maar ze belt op dat er op het werk iets tussengekomen is en dat de plannen niet door kunnen gaan. Je bent teleurgesteld en reageert geïrriteerd op haar af. Probeer je af te vragen waarom? Ze kan er niks aan doen er daarnaast heb jij nu lekker tijd voor jezelf. Toch maakt haar beslissing om door te werken je onzeker. Ook dit keer weer zijn het je eigen gedachten die met je aan de haal gaan en die gevoelens van onzekerheid geven. Je wijst jezelf in feite af en vervolgens wordt je ook nog eens boos op jezelf dat je je zo voelt.

Zelfafwijzing doen we allemaal. Ja echt allemaal en dagelijks. We hebben het niet door; we zien de emoties als gevolg van situaties of ervaringen. We zien niet dat we ons weer hebben laten verleiden om mee te gaan in onze negatieve gedachten, ons negatieve zelfbeeld.

Op het werk ben je met een groot project bezig waar je je hard voor inzet. Je vraagt jezelf af en toe af of je op de goede weg bent maar je zet door. Dan komt het moment van oplevering van het project en je wacht in spanning af op de reacties maar de reacties blijven uit. Geen complimentjes, geen schouderklopjes, niets. Je voelt je bedroeft. Heb je je daar nou al die tijd voor ingezet? Totaal geen waardering!
Waar je hier de mist in ging is door van tevoren te verwachten dat je waardering zou krijgen van anderen voor je werk, dat ze je zouden erkennen. Vervolgens gaat het stemmetje in je hoofd weer op de praatstoel zitten en concludeer je uit het uitblijven van de complimenten dat je niet waardig genoeg bent, dat je de erkenning niet verdiend hebt. Zie je wat er gebeurt?

In onze samenleving zijn we zo sterk afhankelijk geworden van goedkeuring van buitenaf dat we niet meer zien dat we al perfect zijn, dat we andermans liefde, goedkeuring en erkenning niet nodig hebben om compleet te zijn. We laten ons leiden door onze stroom van gedachten over de door onszelf aangeprate tekortkomingen die vervolgens weer emoties veroorzaken.

Het herkennen van de emoties en gedachten en durven toegeven aan jezelf dat het uit je eigen onzekerheid of angst voortkomt, zorgt voor enorm veel vrijheid. Er is namelijk geen oorzaak van buitenaf, jij bent in control. Je bént niet langer je gedachten, je hébt ze en je bepaalt zelf of je ze gelooft of niet.
p.s. Jan Geurtz heeft mooie boeken geschreven over dit onderwerp