4 redenen waarom je moet stoppen met voldoen aan verwachtingen

4 redenen waarom je moet stoppen met voldoen aan verwachtingen

 

Trying to fit in

In een samenleving waarin iedereen de druk voelt om mee te doen met de massa, kan het soms lastig zijn als je je “anders” voelt. De drang naar acceptatie en de angst om buiten de boot te vallen zorgen er voor dat je mee wilt doen met de rest. Onbewust bestudeer je anderen en neem je dingen over om geaccepteerd te worden. Het is bijna dierlijk. Maar wij mensen worden er niet gelukkig van. Als individueel persoon word je niet gelukkig als je je aanpast aan andermans gedrag, levensstijl of normen en waarden. Wees niet bang om buiten de boot te vallen.

Bevestiging en beloning

Op jonge leeftijd leren we al dat je beloont wordt wanneer je iets goed doet. Je hebt lekker gespeeld en bergt daarna (zoals mams dat wil) netjes de duplo weer in de kist op. Je krijgt een aai over je bol en een snoepje als beloning. Je bent wat ouder en krijgt nu misschien geen snoepjes meer ter beloning maar ontvangt nu complimenten en bevestiging hoe goed je bezig bent. Leef jij naar die bevestiging en goedkeuring van een ander? Stop daar dan mee!
Kleed je niet leuk aan omdat je mooi gevonden wilt worden door anderen, doe het voor jezelf. Zorg dat je voldoet aan je eigen verwachtingen en idealen, niet aan die van de maatschappij.

Conflicten vermijden

Niemand vindt conflicten leuk maar het is onmogelijk ze altijd te vermijden en de lieve vrede te willen bewaren. Een conflict uit de weg gaan en meegaan in andermans mening is niet de oplossing. Je kan een ander heel goed in zijn of haar waarde laten zonder je eigen normen en waarden te verliezen. Zie een balans te vinden tussen luisteren naar de ander en je eigen hart volgen.

Herken je echte vrienden

De echte vrienden zijn degenen die jou accepteren met al je rariteiten, gekke hersenspinsels en vreemde acties. Ze accepteren je hoe je echt bent en waarderen de “vreemde” dingetjes juist. Waarom zou je jezelf anders voor doen om een connectie te kunnen maken met mensen die jou niet kunnen accepteren zoals je bent. En die een bepaald verwachtingspatroon hebben waaraan jij niet kan en eigenlijk ook niet aan wil voldoen. Als je jezelf bent ontdek je vanzelf de mensen die bij je passen en die je begrijpen. Je anders voordoen heeft geen zin en bij echte vrienden is dat ook niet nodig!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *