Noten als gezond tussendoortje

Noten als gezond tussendoortje

Noten zijn een makkelijk en lekker tussendoortje maar ook ontzettend gezond! Ze zitten vol met gezonde vetten, proteïne en mineralen. Noten zijn ook glutenvrij. Gezonde noten zijn bijvoorbeeld amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pistachenoten. Natuurlijk moeten ze dan wel ongesuikerd, ongebrand en ongezouten zijn.

Welke goede stoffen zitten in noten?

Voor degene die geen of weinig vlees eten zijn noten ook super. In noten zitten ontzettend veel proteïne. Zelfs vegetarische sporters kunnen met genoeg proteïne uit bijvoorbeeld noten, peulvruchten, perfect presteren! Verder zijn noten een bron van vitamine A, E, calcium, fosfor, foliumzuur, ijzer, mangaan en magnesium.

Gezonde noten

Er zijn veel verschillende noten. Maar welke zijn nou echt heel gezond?
Er zijn veel gezonde noten maar dit zijn mijn favorieten:

Walnoten
Walnoten zitten vol met omega 3. Ook bij walnoten geldt dat je ze ongebrand moet eten omdat anders de belangrijkste voedingsstoffen verloren gaan. Walnoten bevatten ook zeer krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen.

Amandelen
Amandelen bevatten vitamine  E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium en zijn daardoor heel voedzaam!

Pecannoten
Pecannoten bevatten vitamine A, B en E, calcium, foliumzuur, fosfor, magnesium, kalium, koper, mangaan en zink.

Variëren met noten

Om voldoende noten binnen te krijgen kan je natuurlijk iedere dag een handje vol noten eten. Wil je een beetje variatie? Er zijn genoeg mogelijkheden! Ik strooi wat noten ‘s ochtends over mijn havermout. Door een salade zijn walnoten bijvoorbeeld weer heerlijk.
Afgelopen weekend was ik in een bio winkel in de buurt en daar kwam ik een potje tegen met iets wat op pindakaas leek. Dit potje bevat 50% hazelnoten en 50% amandelen. Heerlijk en vooral handig als ik een keer iets makkelijks op mijn speltbrood wil doen.

Waar kan je ze kopen?

Ongezouten en ongesuikerde noten zijn gewoon bij de supermarkt te koop. Wanneer je zeker wilt zijn dat ze niet zijn bespoten met pesticiden haal ze dan bij een biologische winkel of supermarkt.

Benieuwd naar meer artikelen over gezonde voeding?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *