Lessen voor geluk die je leert uit Boeddhisme

Lessen voor geluk die je leert uit Boeddhisme

Exact een jaar geleden leende ik het boek Boeddhisme in alle eenvoud van iemand die mij op dat moment heel dierbaar was. Mensen komen en gaan in je leven maar lessen die je daaruit leert blijven je bij en maken je tot wie je bent.
Boeddhisme leert je hier over. Het leven accepteren zoals het op je afkomt en het zien zoals het echt is en daar oké mee zijn.

Ik heb het boek gelezen tijdens mijn reis door Thailand. Ik kwam er toen niet makkelijk doorheen. Ik begreep wel wat er stond maar ik had niet het gevoel dat ik het ook werkelijk toepaste in mijn leven. Inmiddels ben ik in een heel andere fase van mijn leven en herken ik mij in veel dingen in het boek. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Boeddhisme maar ook als je op zoek bent naar je eigen geluk. In het boek worden de principes van Boeddhisme besproken die je kunnen helpen bij het vinden daarvan.

Het eeuwige probleem

We voelen een leegte, er mist iets maar we weten niet wat. We zien niet waar het probleem vandaan komt maar we willen wel van dit gevoel af. We proberen de leegte op te vullen door de problemen op te lossen die wel zichtbaar zijn voor ons. We creëren op die manier onze eigen problemen. We bestempelen iets als een probleem om het vervolgens te kunnen oplossen en van de leegte af te komen. Is het je wel eens opgevallen dat je leven in jouw ogen nooit probleemloos is? Dat is niet omdat geluk jou niet gegund is maar omdat je je eigen geluk in de weg zit. Zodra er een probleem opgelost is en je er tevreden mee bent, ontstaat er een ander probleem. Die problemen creëer je zelf. Je bedenkt zelf dat iets een probleem is en dat het opgelost moet worden om maar die leegte te vullen. We hebben constant de gedachten “zodra dat ook opgelost is, dan heb ik rust, dan ben ik gelukkig”.

Wakker worden

We gaan aan de vreugde van het leven voorbij zonder te beseffen dat we iets missen. We bewandelen een pad in de hoop dat deze ons naar de top van de berg brengt en dat we daar vinden waar we al die tijd naar op zoek waren. Maar de werkelijk is dat we door onze focus op de bergtop al het moois missen wat onderweg te zien is. We moeten wakker worden en weer leren genieten van alle kleine dingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *