Instant gratification versus future self

Instant gratification versus future self

Nu chocolade of een bikini body in de zomer? Een weekend vol feestjes of maandag fris op werk? Geld op je spaarrekening of een shopping urge? Een sexy “bad boy” of een trouwmateriaal man?
Yep guilty. Als ik mezelf moet classificeren dan ben ik een instant gratification meisje. Geen twijfel over.
Mij focussen op iets wat pas bevrediging geeft in de (verre) toekomst is voor mij nou eenmaal gewoon lastig. En zo ook voor de rest van mijn generatie, althans voor een overgroot deel. Want we leven in een instant gratification samenleving.

Weten wat je vrienden aan het doen zijn? Open Facebook. Het laatste nieuws? Check Nu.nl. Nieuwe jeans? Nu online besteld, morgen in huis. Met alle vrijheid en mogelijkheden die we hebben groeit onze behoefte naar onmiddellijke bevrediging meer en meer. We zijn gewend geraakt aan hoe makkelijk het gaat en het prettige gevoel dat het ons oplevert. We zijn verslaafd aan de instant egoboosts en het goede humeur dat het ons geeft. Zo verslaafd dat we onze future self vergeten.

Wat is instant gratification precies?

Heb je je ooit afgevraagd waarom het veel lastiger is om je te houden aan je sportplan dan op de bank pizza te eten? Of waarom het veel makkelijker is om je tijd te besteden aan social media in plaats van braaf je werk te doen? Instant gratification is het bevredigen van behoeftes zonder daarop te moeten wachten. We willen ons NU goed voelen.
Vanaf jongs af aan is ons bijgebracht dat het goed is om geduldig te zijn en dat geduld beloond wordt. Maar we zijn nou eenmaal geprogrammeerd om dingen te willen en de huidige samenleving versterkt dit alleen maar.
Instant gratification is niet alleen het verkrijgen van dingen. Het is ook het gebruiken van excuses om dingen nu niet te doen vanwege de pijn die het op dat moment geeft. Ondanks dat het je zou helpen je lange termijn doelen te bereiken. Op deze manier saboteren we onze future self. Denk maar aan die pizza in plaats van het rondje sportschool…

Is instant gratification iets slechts?

Gezien het vaak teleurstellingen voorkomt ben ik pro in het nu leven. Niet bezig zijn met hoe je iets in de toekomst zou willen zien maar genieten van hoe het nu is. Maar instant gratification is weer iets anders. Het is niet genieten van hoe iets nu is maar iets nu willen en ook zorgen dat je het krijgt. Zorgen dat je je nu goed voelt in plaats van rekening houden met wat het doet op de lange termijn.
Je laten meeslepen in je instant gratification behoeftes maakt je vatbaar voor impulsiviteit, jaloezie, verslavingen en zorgt voor een gebrek aan zelfdiscipline. Op de lange termijn kan het leiden tot ontevredenheid omdat je alleen bezig bent met de korte termijn bevrediging en gebrek hebt aan planning.

Ik vraag mij af of mijn instant gratification urges het misschien iets te vaak winnen van mijn future self. Ik zeg niet dat instant gratification iets slechts is maar zoals met alles is balans tussen deze twee belangrijk.

Hoe creëer je balans tussen de twee?

Het is zeker mogelijk om balans te creëren tussen korte termijn bevrediging en lange termijn doelstellingen. Wanneer je lange termijn doelstellingen voor jezelf heb gesteld is het belangrijk dat je momenten inplant waarop er tussentijds gevierd mag worden. Zo houd je het leuk voor jezelf omdat je met je lange termijn doelstelling bezig bent maar toch op kortere termijn jezelf mag belonen. Zo zorg je voor een win-winsituatie

Hoe doe jij het in de strijd tussen lange termijn tevredenheid en korte termijn bevrediging?