DIY bohemian hemelbed

DIY bohemian hemelbed

bohemian hemelbed zelf makenHet is koud buiten en daardoor heb ik zin mijn huisje leuk aan te kleden en gezellig te maken. Ik wilde graag iets met mijn slaapkamer doen en besloot een bohemian hemelbed te gaan maken. Ik heb een groot massief houten bed met een hoofdsteun maar geen pijlers op de vier hoeken van het bed. Ik ben creatief aan de slag gegaan en het resultaat is te zien op de foto.

Wil je ook je eigen hemelbed maken? Lees dan gauw verder voor een do it yourself hemelbed!

Wat heb je nodig?

 • Een betonboor (afhankelijk van het type muur)
 • Een boortje van 5 mm
 • 2 stukken touw (meet zelf hoeveel meter je nodig hebt en kies touw met zo min mogelijk rek)
 • Mooie stof
 • 4 schroefogen van 5 mm
 • 4 pluggen van 5 mm
 • rolmaat
 • potlood

Voorbereiding

Voordat je alle spullen in huis haalt is het belangrijk een paar dingen voor te bereiden. Ik gebruik in de beschrijving de maten van mijn slaapkamer als voorbeeld.

 1. Bekijk goed waar je bed staat en of je die daar wilt houden.
 2. Je gaat touw spannen boven je bed in de lengte. Van de ene naar de andere muur. Meet dus de afstand van de een naar de andere muur. Mijn bed staat in de breedte van mijn slaapkamer en mijn slaapkamer is 3m breed.
 3. Je spant twee touwen. Één langs de linker kant van het bed en één langs de rechter kant van het bed.Ik had dus totaal 6m touw nodig plus iets extra om een knoop te kunnen maken aan de schroefogen.
 4. Meet hoe hoog je de touwen wilt spannen. Bij mij zijn ze gespannen op 2m hoogte.
 5. Meet de breedte van je bed. De meeste bedden zijn 1.60 breed.
 6. Check in wat voor een muren je gaat boren. Één van mijn muren bleek zwaar beton te zijn en daar heb ik uiteindelijk mijn vader voor moeten inschakelen.

Nu je alles opgemeten hebt kan je het touw en de stof gaan kopen. In Amsterdam zit op de Nieuwe Hoogstraat 31 een stoffenwinkel met honderden stoffen, touw en decoraties. Woon je niet in Amsterdam? Vaak hebben ze op een markt ook stoffen of kijk even op internet naar de dichtstbijzijnde stoffenwinkel.

Stof en touw kopen

 • Lengte touw: 6m (+ iets extra)
 • Breedte stof: 2m
 • Lengte stof: 5.6m (2m hoogte boven het bed + 1.60 breedte van het bed + 2 m hoogte boven het bed)

Het hemelbed maken

 1. Teken op de muur af waar je gaat boren. Je gaat 4 gaten boren. Bij mij was dat op 2m hoogte in lijn met de hoeken van mijn bed.
 2. Boor de gaten met de juiste maat boor. Doe de pluggen met de schroefogen in de muur
 3. Span de twee touwen van de ene muur naar de andere muur. Het ene touw langs de linker kant van je bed op 2m hoogte en het andere touw langs de rechter kant van je bed op 2m hoogte.
 4. Zorg dat de touwen goed strak gespannen zijn. Als je touw toch wat flexibel is trek het dan nog strakker.
 5. Als beiden touwen gespannen zijn ben je er al bijna. Gooi het doek over de touwen heen in de breedte van je bed.
 6. Schuif het doek boven het hoofdeinde van het bed.

En klaar is je bohemian hemelbed!

Tip: Als je er nog een zelfde stuk stof bij haalt kan je boven je voeteneinde het zelfde effect creëren.
Dromenvangers staan ook heel leuk bij een hemelbed.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *