De rijpe avocado

De rijpe avocado

Je staat bij de groenteboer voor de avocado’s en pakt om de beurt een avocado uit een krat om te beoordelen of hij klaar is om in je boodschappentas gestopt te worden.  Bij de kassa twijfelde je eigenlijk al een beetje door de iets te stevige buitenkant maar de verleidelijke groene kleur maakte dat je hem toch afrekende.
Eenmaal thuisgekomen met een scherp mesje in de hand kom je er al snel achter dat deze nog lang niet eetbaar is. De eerste paar keer blijf je met een mooi groen glanzend exemplaar thuiskomen met het idee dat je er vast goede guacamole van kan maken. Guacamole is immers ook fris groen toch? En niet viezig bruin zoals die andere rare gevallen in de krat.

Maar bij iedere schilpoging kom je er weer achter dat je vanavond een film met chips en zelfgemaakte guacamole wel op je buik kan schrijven. Soms moeten we nou eenmaal flink wat niet rijpe avocado’s schillen voordat we weten op welke kenmerken we moeten letten. Het selectieproces is het belangrijkste. Vervolgens komt er veel geduld bij kijken; we moeten ze niet in de koelkast bewaren en ze vooral niet te snel van de fruitschaal halen want dan gaat het mis. Tjah en dan kan je weer naar de groenteboer. Of je kan natuurlijk gewoon besluiten dat je nooit zo’n avocado meisje bent geweest. Chips smaakt ook prima zonder.