Chiazaad is een super Superfood

Chiazaad is een super Superfood

Chiazaad superfoodSuperfoods… je zal er ongetwijfeld van gehoord hebben. Superfoods bevatten een hoge dosering vitamine, mineralen en eiwitten. Het zijn natuurproducten en worden daardoor goed opgenomen door je lichaam. Superfoods bestaan er in de vorm van zaden, gedroogd fruit, olie of poeders.

Chiazaad is één van die superfoods en heeft ontzettend veel positieve effecten op je lichaam. Ik eet een paar keer per week chiazaad. Ik doe een eetlepel door een groene smoothie of ik maak er een lekker toetje van.

Wat is chiazaad?

Chiazaden komen van de Chiaplant. De bloemen van de plant bevatten kleine zaadjes. De Azteken en Maya’s gebruikten het als medicijn en om te eten. De zaadjes werden voornamelijk gebruikt om een energieboost te geven.

Wat zit er in chiazaad?

Er zitten belangrijke voedingsstoffen in chiazaad die je een goede weerstand geven. Hier een overzicht wat er in chiazaad zit:

  • meer kalium dan bananen
  • meer magnesium dan broccoli
  • meer omega-3 dan zalm
  • meer calcium dan melk
  • meer eiwitten dan kidney bonen
  • meer ijzer dan verse spinazie

Wat is de werking van chiazaad?

Chiazaad heeft een goede werking op je gezondheid omdat het heel veel belangrijke voedingsstoffen bevat. Chiazaad heeft een bijzonder effect op de bloedsuikerspiegel. Als je chiazaad een kwartier laat weken in water ontstaat er een soort gelatine. Wanneer je deze chiazaad gelatine eet worden de koolhydraten in je maag langzamer opgenomen in je bloed. Hierdoor wordt een piek in je bloedsuiker voorkomen waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Als je veel sport is chiazaad ook een perfecte aanvulling. Het zit namelijk bordevol eiwitten. Deze eiwitten hebben je spieren nodig om te herstellen na een intensieve training.

Ieder lichaam reageert anders op voedsel. Het kan zijn dat je geen bijwerkingen krijgt van chiazaad maar sommige mensen reageren wel op dit krachtige superfood. Chiazeed is zeer vezelrijk en dat kan er voor zorgen dat je wat opgeblazen voelt of heel soms zelfs misselijk. Voor diegene die last hebben van verstopping is chiazaad een goed middel door de velen vezels.
Ondanks dat chiazaad veel positieve effecten kan geven kan het zijn dat jouw lichaam er niet goed op reageert. Het is daarom belangrijk altijd te luisteren naar je lichaam.

Variëren met chiazaad

Chiazaad kan lekker door een smoothie gedaan worden. De smaak is vrij neutraal en de zaadjes er doorheen zijn geven een bite. Als je ze al vroeg in de blender doet kan je ze ook mee malen. Door het vocht worden ze uiteindelijk ook zacht als je de smoothie wat langer laat staan.
Heb je zin in een gezond toetje? Met chiazaad maak je een lekkere chocolademousse. Binnenkort schrijf ik een artikel over gezonde toetjes.

Waar kan je chiazaad kopen?

Chiazaad is te koop bij gezondheidswinkels en eko stores en online shops. Je kan het tegenwoordig zelfs bij de drogist vinden. Helaas worden er bij superfoods ook vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je chiazaden zonder bestrijdingsmiddelen koopt? Kijk dan in de online shop van de Superfoodkoning naar biologische chiazaden van Nutriboost.

Benieuwd naar meer artikelen over Superfoods?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *