Waterkefir maken met waterkefir korrels

Waterkefir maken met waterkefir korrels

waterkefirWaterkefir “limonade”

Waterkefir is het beste te beschrijven als een witte, zachte korrel en heeft een bloemkoolachtige structuur. Van waterkefir kan limonade met natuurlijke probiotica worden gemaakt. De waterkefir bestaat uit bacteriën en gistcellen. Deze organismen profiteren van elkaar en leven op suiker. Uiteindelijk produceren ze heel veel goede bacteriën, vitaminen en mineralen.

Ik heb de waterkefir gekregen van mijn nicht die voedingskundige is. Het leek mij geen kwaad kunnen om het te proberen aangezien ik al zoveel gedaan heb om mijn spijsvertering weer normaal te krijgen.

De werking van waterkefir

Waterkefir heeft op heel veel aandoeningen een positieve werking. Het herstelt de natuurlijke spijsvertering doordat de goede bacteriën rotting in de darmen tegengaan. Je kan waterkefir gebruiken bij:

  • Maagklachten
  • Darmproblemen zoals chronische ontstekingen
  • Huidaandoeningen zoals uitslag of eczeem
  • Als probiotica (na een antibiotica kuur)

Dit is slechts een korte lijst van waar waterkefir allemaal bij helpt.

Wat heb je nodig voor waterkefir?

Waterkefir is heel makkelijk te maken.
Voor de limonade heb je nodig:

  • 1 liter water
  • 2 vijgen
  • 75 gram waterkefir
  • 75 gram suiker
  • 1 sinaasappel schijfje

Wanneer ik 2 liter waterkefir maak verdubbel ik alle ingrediënten behalve de vijgen. Dat blijven er 2.

De overige benodigdheden:

  • glazen weckpot
  • houten lepel
  • plastic zeef
  • plastic trechter
  • glazen kan of plastic fles met dop
  • plastic bakje
  • weegschaaltje met plastic schaaltje

Hoe maak je de waterkefir limonade?

De glazen weckpot vul je met 1 liter koud water en hier doe je 75 gr suiker bij en 75 gr waterkefir. Vervolgens doe je er 2 vijgen en een schijfje sinaasappel bij.
Dit geheel laat je 48 uur staan in daglicht met de deksel van de pot op een kier. Eens per dag even roeren met een houten lepel (nooit met metaal!). Door het gistingsproces ontstaat er teveel druk als je de deksel dicht hebt. Na de 48 uur haal je de vruchten uit de limonade en giet je met behulp van de zeef en de trechter de limonade in een fles of kan. De limonade kan je vervolgens twee dagen in de koelkast bewaren. Deze fles of kan mag je wel afsluiten omdat het gistingsproces voorbij is.

De limonade staat klaar in de koelkast en nu ga je de waterkefir wassen en klaar maken voor de volgende ronde. De waterkefir die je opgevangen hebt in de zeef spoel je grondig met koud water (nooit met warm water). Vervolgens weeg je het weer af in het weegschaaltje (met plastic schaaltje) en begin je het proces weer opnieuw. Tijdens elk kweekproces vermenigvuldigd de waterkefir zich. Alle korrels die je teveel hebt kan je in een bakje in de koelkast bewaren. Houdt ook dit bakje op een kier en doe er een schepje suiker bij zodat de waterkefir voeding heeft. Vervang minimaal eens per week het water en doe er opnieuw suiker bij.

Waar kan je waterkefir kopen?

Waterkefir kan je via verschillende sites online bestellen maar wellicht ken je ook iemand in je omgeving die het heeft. Via de Kefirshop kan je waterkefir bestellen >> Kefirshop – voor levende kefir

Op mijn Facebook pagina post ik altijd een bericht wanneer ik Waterkefir over heb. Je kan het dan bij mij in Amsterdam gratis komen ophalen.



12 thoughts on “Waterkefir maken met waterkefir korrels”

  • Ik heb van een vriendin een beetje waterkefir gekregen. Tot nu toe verliep alles prima. ik heb de vijgen vervangen door gedroogde abrikoos, omdat er zo geen pitjes tussen de kefir geraken. Maar nu de laatste keer heb ik er een beetje vers sinaasappelsap bijgedaan, omdat ik te weinig citroen in huis had. Ik wilde de kefirdrank na 48 uur zeven, maar die is heel slijmerig en dik, de korrels zijn precies opgelost. wat kan ik nu doen?

  • Hallo Anne,
    Het kan zijn dat de waterkefir dood is. Waterkefir kan niet tegen warm water en niet tegen metaal. Ik zou de waterkefir goed spoelen met koud water in een plastic zeef. Doe de waterkefir in een bak met water en een beetje suiker zodat de waterkefir dat op kan eten. Zet het in de koelkast. Wel de bak op een kiertje laten.
    Als de waterkefir na twee dagen nog niet bijgekomen is dan denk ik dat je op zoek moet gaan naar nieuwe waterkefir. Mocht je willen hebben. Ik heb genoeg!

  • Ik zou graag een kefirdrank maken waar geen restsuiker meer inzit omdat ik af wil vallen.
    heeft iemand hiervoor een tip of recept?

    • Hi Netty, Als je de waterkefir 3 dagen laat staan dan zit er amper nog suiker in. De waterkefir heeft dan genoeg tijd gehad om alle suiker op te eten.
      Hartelijke groeten, Fenna

    • Hi Suzanne!
      Ik maak het met rietsuiker. Veel mensen zijn gevoelig voor gewone witte suiker. Of kokosbloemsuiker ook werkt weet ik niet. Als je het geprobeerd hebt hoor ik je ervaring graag :)

  • Hallo, ergens las ik dat je van de korrels van waterkefir een gezichtsmasker zou kunnen maken. Maar een recept hiervoor kan ik niet vinden. Weet jij hoe ik een gezichtsmaskerpasta kan maken van waterkefir?

    • Hallo Pleun,
      Ik heb er ook wel eens van gehoord maar hoe het precies werkt weet ik helaas niet. Als je het voor ontstekingen of roodhuid wilt gebruiken heb ik nog een andere tip voor je. Ik gebruik sinds kort MSM (zwavel) poeder. Ik meng het door een vochtinbrengend masker of door een dagcrème. Dit laat ik een tijdje intrekken. Mijn huid is hierdoor ontzettend opgeknapt. MSM heeft nog veel meer voordelen en dagelijks een theelepel in warm water oplossen is een aanrader. Wel rustig opbouwen naar een theelepel.

      Groeten, Fenna

  • Hello,

    I am looking to buy water keifer grains. I am in the Netherlands – do you have some or know where i can get some?

    thanks!
    Ali

  • Dag Fenna,

    Volgens mij is mijn waterkefir dood. Ze groeit niet. Heb jij ev kefir voor me of weet jij iemand bij mij in de buurt (Leidschendam)?

    Hartelijke groet,
    Bob

  • Ik maak waterkefir al jaren en mijn formule is: 1liter gevitaliseerd en gefilterd water/ 100 gr kefir / 20 gram suiker / 3 biologisch dynamische vijgen en een schijfje cotroen. Als je de kefir 48 uur laat staan is hij zoals bedoeld maar bij 24 uur werkt het licht laxerend. Ik las niet dat de kefir niet in de zon mag staan, dat heb ik geleerd. Plastic zeef is eigenlijk nergens te koop, wel bij de kefirshop online. Ik hoop dat ik wat heb kunnen toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *