Rauwe cacao balletjes

Rauwe cacao balletjes

Deze balletjes van rauwe cacao zijn heerlijk als toetje maar ook als snack.

Je hoeft je niet schuldig te voelen na het eten hier van want er zit absoluut geen suiker in!

Ingrediënten rauwe cacao balletjes

    • 10 ontpitte dadels
    • 1/2 el kokosolie
    • 1 el rauwe cacao poeder
    • 1/2 theelepel kaneel
    • sesamzaad ( om in te rollen)

Als je suikervrij, glutenvrij en melkvrij eet dan word je echt heel blij van deze raw cacao balletjes. Bijna alle chocolade die je in de winkel koopt bevat ofwel suiker ofwel melk. Reden genoeg om deze lekkere snack of desert, zelf te maken.

Hoe maak je de rauwe cacao balletjes?

  1. Snijd de dadels fijn en kneed ze goed.
  2. Doe de rauwe cacao er doorheen samen met de kokosolie en kaneel. Meng alles goed door elkaar.
  3. Maak van het mengsel ronde balletjes
  4. Rol de balletjes door het sesamzaad en klaar!

Rauwe cacao is goed voor je!

Rauwe cacao is lekker maar voor erg goed voor. Wat zijn de voordelen van rauwe cacao?

In tegenstelling tot chocolade is rauwe cacao onbewerkt. Het is puur en bevat geen suikers of melk. Het bevat wel vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren.
Rauwe cacao wordt niet verhit in tegenstelling tot de chocolade. Omdat chocolade wel verhit wordt, verliest het veel voedingswaarde. Ook het toevoegen van melk en suiker maakt dat de chocolade in de supermarkt eigenlijk niet gezond meer is.

Antioxidant
Cacao bevat antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en gaan daarmee het verouderingsproces tegen.

Gezonde stoffen
In cacao zitten plantaardige (fyto)nutriënten. Deze staan bekend als flavonoïden. Rauwe cacao bestaat voor 10% uit gezonde flavonoïden. Ze werken ontstekingsremmend, gaan virussen tegen en stoppen bacteriën en/of schimmels tegen.

Magnesium
Rauwe cacao bevat veel magnesium. Magnesium is belangrijk voor je lichaam en houdt je alert. Magnesium wordt dan ook vaak als supplement genomen. Ook heeft magnesium een positief effect op je humeur. Als je een dipje hebt weet je dus wat je moet eten!

IJzer
IJzer is belangrijk om bloedarmoede tegen te gaan. Last van vermoeidheid? Het zou kunnen dat je ijzer tekort hebt. Dit is gelukkig makkelijk te onderzoeken door de huisarts.
Bij de drogist zijn er ontzettend veel  potjes met ijzer supplementen te vinden. Maar wist je dat er ook ijzer in rauwe cacao zit?

Chromium
Chromium helpt bij je verbranding en houdt je bloedsuikerspiegel laag. Hmmm dat klinkt als muziek in mijn oren!

Mangaan
Mangaan helpt bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. Het draagt bij aan bescherming van lichaamscellen bij oxidatieve stress en aan de energievoorziening voor je lichaam.

Zink
Zink zit zelfs in rauwe cacao! Dat betekent mooie nageltjes, haar en huid en niet te vergeten sterke spieren en botten.

Koper
Koper is belangrijk voor goede weerstand en het zuurstoftransport in je lichaam.

Zo dat zijn een hele hoop positieve dingen in zoiets lekkers. Maar waar komt dit heerlijke product vandaan?

Waar komt cacao vandaan?
Cacao komt van de cacaoboon die aan de cacaoboom groeit. Deze bomen worden voornamelijk geteeld in landen rond de evenaar. Cacaobomen kunnen slecht tegen teveel zon. Ze hebben een bodem nodig met veel voedingsstoffen en voldoende water. Een cacaoboom kan de leeftijd van 50 jaar of meer bereiken en zo’n 10 meter hoog.
Per jaar geeft deze boom tot zo’n 40 vruchten. De vruchten hebben een beetje de vorm van een langwerpige meloen. Één vrucht bevat tot zo’n 50 bonen. Per jaar kan één boom tot maximaal 2 kilo cacao leveren.

Variëren met rauwe cacao

Wil je iets anders proberen met rauwe cacao?
Iets heel simpels maar wel lekker als toetje:

  • 2 theelepels rauwe cacaopoeder
  • 3 theelepels chiazaad
  • water
  1. Meng het cacaopoeder met de chiazaad en voeg daar water aan toe. Laat heel even staan.
  2. Het chiazaad zuigt het water op waardoor het opzwelt
  3. Het mengsel vormt zich tot een soort pudding
    Eet smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *