Glutenvrij brood van boekweitmeel

Glutenvrij brood van boekweitmeel

fotoWanneer je coeliakie ofwel glutenallergie hebt kan je erg ziek worden van het eten van gluten. Toch kan je ook zonder een allergie, gevoelig zijn voor gluten,. Er hoeft dus geen medisch aantoonbare oorzaak te zijn voor een overgevoeligheid.

Gluten geeft brood de specifieke textuur zoals wij die kennen. Brood zonder gluten kan dus heel anders zijn dan je gewend bent. Vaak is glutenvrij brood zwaarder en vaster.

Brood gemaakt van boekweitmeel is ook vrij vullend. Ik heb vaak aan 2 kleine sneetjes al genoeg. De smaak is even wennen maar ik ben het erg lekker gaan vinden.

Ingrediënten boekweitbrood

  • 500 gram boekweitmeel
  • 10 gram zuiveringszout
  • zakje gist (max 10 gram)
  • 250 gram water
  • 250 gram hazelnootmelk, amandelmelk, rijstemelk of kokosmelk
  • 3 eieren
  • theelepel kokosolie

Bereiding

  1. Meng de 500 gram boekweitmeel met het zuiveringszout en gist.
  2. Voeg de eieren en de theelepel kokosolie toe en meng goed met een garde.
  3. Voeg de hazelnootmelk toe en blijf goed mengen.
  4. Doe beetje bij beetje het water er bij. Als je denkt dat het beslag te dun wordt, stop dan.
  5. Dek het beslag af met een theedoek. Zet het op een warme plek en laat het beslag 1 uur rijzen.
  6. Vet ondertussen de metalen cakevorm in met wat kokosolie.
  7. Gebruik wat boekweitmeel om de ingevette vorm te bestuiven.
  8. Zodra het eerste uur rijzen voorbij is, meng je het beslag nog een keer goed.
  9. Doe het beslag in de cakevorm en laat opnieuw 1 uur rijzen.
  10. Zorg dat je de oven op tijd voorverwarmd op 220 graden. Alleen onderwarmte anders droogt het brood uit.
  11. Bak het brood in 45 minuten gaar. Controleer met een prikker of het klaar is. Zo niet, laat het dan nog even staan.
  12. Haal het brood uit de vorm zodra het uit de oven is.

Wat is boekweitmeel?

Het gewone brood dat we kopen in de supermarkt of bij de bakker is gemaakt van granen. Juist de veel voorkomende granen zoals haver, gerst, rogge, spelt en tarwe zitten gluten. Boekweitmeel wordt ook wel een pseudograan genoemd. Echter is het geen graan maar een zaad. Gemaakt van boekweitzaden.

Andere recepten met boekweitmeel



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *