Gezonde karamel reep

Gezonde karamel reep

gezonde caramel reepDit is weer zo’n recept waarvan ik helemaal vrolijk word. Trots maak ik een foto en bewaar ik de heerlijke stukjes karamel reep in de vriezer. 

Als je de foto ziet dan zou je denken dat dit ontzettend veel suiker bevat maar niets is minder waar! Geen suiker, geen gluten en geen lactose! Wel wat calorieën natuurlijk maar als je daar even niet om geeft dan is dit een geweldige traktatie voor jezelf en voor visite.

De karamel reep heeft iets weg van de kokoskoekjes die ik eerder gepost heb maar de smaak is compleet anders.

Ingrediënten

Met dit soort recepten kan er qua verhoudingen weinig mis gaan. Ik heb dus niet naar het gewicht per ingrediënt gekeken maar gewoon een beker gepakt en daar alles een beetje mee afgewogen.

Voor de bodem heb je het volgende nodig:

  • 1 theekop ontpitte dadels
  • 1/2 theekop blanke amandelen
  • 1 theelepel geurloze kokosolie

Voor de karamel laag heb je nodig:

  • 1 theekop ontpitte dadels
  • 4 eetlepels geurloze kokosolie
  • 1 1/2 theelepel tahin
  • 2 eetlepels honing (naar eigen smaak, kan ook minder)
  • 1 theekop rauwe cashewnoten
  • 3 eetlepels water (voeg meer toe wanneer nodig)

Voor de bovenste chocolade laag:

  • 4 eetlepels geurloze kokosolie
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels rauwe cacao poeder

De bereiding

Wat zo prettig is aan dit recept dat je geen oven nodig hebt. Wat je wel nodig heb is:

  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Blender
  • Vriezer

Bereiding van de bodem

  1. Maal de dadels met de kokosolie en de amandelen in een blender tot het een plakkerig goedje is
  2. Leg het bakpapier in de ovenschaal en doe het mengsel hier in. Druk alles goed aan tot je een gelijkmatige laag hebt.
  3. Zet de schaal in de vriezer

Bereiding van de karamel laag

  1. Doe de tahin, de cashewnoten, dadels, kokosolie, de honing en het water in de blender en mix tot het een glad geheel is. Zorg dat het niet te droog is. Een plakkerig, dikkig mengsel is goed.
  2. Haal de ovenschaal uit de vriezer en giet het karamel mengsel over de eerste laag heen.
  3. Strijk het glad en zet terug in de vriezer (het kan zijn dat deze laag wat langer nodig heeft om hard te worden).

Bereiding van de laatste laag, de chocolade laag

  • Doe de cacao, kokosolie en honing in een bakje die in een grotere pan past.
  • Doe een laag water in de pan en breng aan de kook.
  • Zet het bakje met het mengsel in het water in de pan en smelt het langzaam tot het een chocolade saus wordt.
  • Haal de ovenschaal uit de vriezer en giet de chocolade saus over de eerste twee lagen.
  • Zorg dat de saus netjes verdeeld is. Dit kan je doen door de schaal wat heen en weer te bewegen.
  • Zet in de vriezer en laat alles opnieuw hard worden.

Snijd de karamel repen of blokjes direct wanneer je het uit de vriezer haalt. Anders wordt het zacht en brokkelt het makkelijker wanneer je aan het snijden bent.
Je kunt het nu direct opdienen! Ik vind koud zelf het lekkerste. Je kan de stukjes ook alvast snijden en bewaren in een bakje in de vriezer.

Enjoy!!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *